افسردگی، با علائم و درمان آن آشنا شویم؟
گاهی ممکن است افراد نسبت به فعالیتهایی که قبلا در خانه و یا در محل کار انجام میدادند، علاقه کمتری نشان دهند. آنها احساس غم و یا اندوه کرده و یا احساس کنند که علاقهای برای انجام فعالیتهای روزانه خود ندارند. این امر میتواند در زندگی کاری و یا عاطفی آنها تاثیر منفی داشته باشد.
اما چگونه میتوان تشخیص داد که یک فرد دچار افسردگی شده است؟
علائم افسردگی در افراد میتواند متفاوت باشد، این علائم در برخی بیشتر و در برخی کمتر بروز میکند. اما چگونه میتوان این علائم را تشخیص داد؟
علائم افسردگی
افسردگی هم مانند هر بیماری دیگر، دارای علائمی بوده که این علائم در افراد متفاوت است. در ادامه اشارهای به مهمترین علائم افسردگی خواهیم کرد.
- احساس غم و اندوه داشتن
- از دست دادن علاقه برای انجام فعالیتهای روزانه
- تغییر در اشتها (افزایش و یا کاهش اشتها)
- تغییر در ساعات خواب (کاهش و یا افزایش ساعات خواب)
- از دست دادن انرژی و افزایش خستگی
- احساس بیارزشی و یا گناه
- عدم تمرکز و یا تصمیمگیری
- تصمیم به مرگ و یا خودکشی
این علائم، علائمی هستند که مشکلات روحی را در افراد ایجاد میکنند. اما افسردگی با توجه به شدت و ضعف آن میتواند منجر به بیماریهای جسمی نیز شود. بیماریهایی مانند مشکلات تیروئید، تومورهای مغزی و کمبود ویتامین میتواند جزء علائم افسردگی باشد.
انواع افسردگی
با توجه به شدت و ضعف علائم در افراد، اختلالات افسردگی نیز دارای انواع مختلفی است، که در ادامه به بررسی انواع آن خواهیم پرداخت.
افسردگی تک قطبی
افسردگی تک قطبی، شامل خلق و خوی کم و یا از دست دادن علاقه و یا لذت نسبت به فعالیتهای روزانه است. این علائم در تمام زمینههای زندگی مانند روابط کاری و یا اجتماعی تاثیرات مخربی را در افراد خواهد گذاشت. در این زمینه از نکات کلیدی بهترین روانپزشک در تهران که در گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان به فعالیت میپردازد، کمک بگیرید.
مالیخولیا
مالیخولیا، اصطلاحی است که برای توصیف یک نوع شدید از افسردگی بکار گرفته میشود. این نوع افسردگی به قدری شدت دارد، که حتی حرکات فیزیکی فرد را کندتر میکند. این نوع افسردگی، با از دست دادن لذت کامل در همه موضوعات زندگی مشخص میشود.
روانپریشی
گاهی اوقات افرادی که دارای اختلال افسردگی هستند، ارتباط خود را با دنیای واقعی قطع کرده و دچار روانپریشی میشوند. یعنی آنها دچار توهم شده و مسائلی را دیده و یا میشنوند که واقعیت ندارد.
آمارها نشان داده است، که زنان بیشتر از مردان دچار افسردگی میشوند. طبق مطالعاتی که انجام شده یک سوم زنان، یک دوره افسردگی را در طول زندگی خود تجربه خواهند کرد.
افسردگی در زنان
همانطور که گفته شد زنان بیشتر از مردان افسردگی را تجربه میکنند، که دلیل اصلی آن عواملی مانند جنسیتی، اجتماعی،بیولوژیکی و هورمونی است. در ادامه به بررسی بیشتر افسردگی در زنان خواهیم پرداخت.
افسردگی قبل از قاعدگی
نوسانات هورمونی که در طول چرخه قاعدگی در زنان ایجاد میشود دارای علائمی مانند نفخ، تحریک پذیری، خستگی و واکنشهای احساسی است، که حدود 10 تا 14 روز قبل از قاعدگی شروع شده و چند روز بعد از آن بهبود میابد.
افسردگی در دوران بارداری و ناباروری
زنان به دلیل تغییرات هورمونی که در دوران باروری و یا حتی سقط جنین تجربه میکنند، ممکن است تا دچار افسردگی شوند. اگر این دوران به صورت ناخواسته در زنان اتفاق بیافتد، میتواند در ایجاد افسردگی موثر باشد
افسردگی بعد از زایمان
برخی از زنان افسردگی بعد از زایمان را تجربه میکنند که این افسردگی یک واکنش طبیعی بوده و بعد از چند هفته فروکش میکند.
افسردگی در دوران یائسگی و یائسگی کامل
در این دوران نیز به دلیل تغییرات هورمونی که ایجاد میشود، خطر ابتلا به افسردگی را در زنان بیشتر میکند.در این زمینه از نکات کلیدی بهترین روانشناس در تهران که در گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان به فعالیت میپردازد، کمک بگیرید.
افسردگی در مردان
بیشتر مردان احساسات خود را مخفی میکنند، به همین منظور امکان تشخیص افسردگی در آنها نسبت به زنان سختتر خواهد بود.
افسردگی در مردان همانند زنان نیز دارای علائمی است، که در ادامه به بررسی مهمترین آن خواهیم پرداخت.
- دردهای جسمانی
گاهی افسردگی در مردان منجر به دردهای جسمانی مانند: کمردرد، سردرد، اختلالات در خواب، اختلالات در عملکرد جنسی و یا حتی اختلالات در گوارش میشود.
- پرخاشگری و عصبانیت
عصبانیت و یا از دست دادن شوخ طبیعی در مردان، نشان دهنده افسردگی در آنها خواهد بود.
- رفتارهای فرارآمیز و یا پرخطر
رفتارهایی مانند رانندگی پرخطر، ورزشهای خطرناک، رابطه جنسی ناامن و حتی استفاده از مواد مخدر، میتواند نشان دهنده افسردگی در آنها باشد.